Bokashi ämbrid

Bokashi on Aasiast pärit biomaterjali eeltöötlusmeetod, kus biomaterjal kääritatakse hapnikuvabas ja happelises keskkonnas, kasutades mikroorganisme. Pärast sellist eeltöötlust on võimalik biojäätmed väga kiiresti kompostiks muuta või mullaga siduda. Biojäätmete töötlemiseks kasutatakse soovitavalt topeltpõhja ja -kraaniga plastikust ämbrit, kuhu koos biojäätmetega lisatakse kihiti Bokashi kliid. See on efektiivsete mikroorganismidega nakatatud kuiv puru, mis on tavaliselt tehtud nisukliidest, kasutatud kohvipurust või saepurust. Kui ämber saab täis, pressitakse materjal kokku, et võimalikult vähe hapnikuauke jääks ja suletakse tihedalt vähemalt kaheks nädalaks, mille jooksul mikroorganismid tarbivad biomaterjalis sisalduvaid suhkruid ja käivitavad fermenteerimisprotsessi. Pärast kahenädalast töötlemist on vajalik protsess lõpule viidud ja kaane avades peaks olema tunda iseloomulikku hapukat lõhna, materjal ise ei ole struktuuri muutnud.

Bokashiga eeltöödeldud biojäätmetega on järgnevad võimalused:

Kaevata maasse: See on bokashi kasutamise efektiivseim variant, sest mullas laguneb see pea täielikult huumuseks kahe nädalaga, pärast mida võib otse sinna peale istutada. Kõik kasulik, mida biojäätmed sisaldavad: amiino happed, vitamiinid, ensüümid , mineraalid ja toitained jõuavad maasse, kust taimed seda omakorda omastada saavad. Kõik kahjulikud kasvuhoonegaasid jäävad ka maasse, kus nad ei tee keskkonnale kahju.

Lisada kompostihunnikusse: Lisades ämbri sisu kompostihunnikusse, võtad sa ka jäätmetes sisalduvad kasulikud bakterid kaasa kes toimivad komposti aktivaatorina ja aitavad juba seal eelnevalt olevaid materjale lagundada. Mida rohkem sa töödeldud materjali sinna sisse segad seda parem ja seda kiiremini kompostihunnik komposteerub. Lisaks meelitab see ligi ka vihmausse!

Sööta loomadele: Biojäätmete kanadele ja sigadele söötmist on juba ammustest aegadest tehtud. Kui aga Bokashiga eeltöödeldud biojäätmeid sööta siis mõjuvad need loomadele probiootikumina. Kasulikud ensüümid ja bakterid hoiavad kanad või sead tervemana. Üks suur eelis on ka see et kuna töödeldub biojäätmed ei mädane, saad sa koguaed hoida varu ja lisad loomadele korraga nii palju kui vaja.

Sööta vihmaussidele: Vihmaussid jumaldavad Bokashit. Vihmaussid söövad seda nii maa all, kompostihunnikus kui ka spetsiaalses vihmaussikompostris. Need kes on tegelenud vermikompostimisega teavad et suurim oht on ületoitmine mis toob kaasa mädanemise ja tüütud veinikärbsed. Kui sööta vermikompostrisse Bokashit, kaob see sealt 10x kiirusega, ei tekita haisu ülesöötmisel ja ka koorte sees peidus olevad kärbse munad hävivad happelises keskkonnas.

Lisaks töödeldud biojäätmetele saab fermenteerimise protsessi käigus ka vedelväetist! Spetsiaalsetel Bokashi ämbritel on olemas kraan kust mõned päevad peale kaane sulgemist saab välja lasta siirupilaadset toitainetest ja kasulikest mikroorganismidest pakatavat vedelikku. Seda vedelikku võib kasutada lahjendatuna(1:300!) taimede kastmiseks ja väetamiseks või otse konsentraadina valada dussi äravoolust või kraanikausist alla. Sellisel juhul toimib vedelik torude puhastajana lahustades senite külge kogunenud rasvasid(bakterid söövad seda).

Milleks selline töötlusmeetod vajalik on?

Kuna Bokashi on kinnine ja hapnikuvaba süsteem, siis on sellel palju eeliseid. Jäätmekäitluse seisukohast on selle suurim eelis see, et biojäätmed ei lähe haisema ega mädanema. See omakorda laseb meil biojäätmeid varuda ja kasutada siis, kui neid on vaja.

  • Võib lisada peaegu kõiki biolagunevaid jäätmeid, k.a. liha, kala, piimatooteid
  • Ei pea muretsema pruunide ja roheliste materjalide tasakaalustamisele
  • Ei ole muret putukate ega närilistega
  • Ei haise ega mädane
  • Minimaalsed kasvuhoone gaasid(kui üldse)
  • Toitained ei lähe kaduma
  • Valmis produkt on pungil kasulikkudest mikroorganismidest
  • Bokashi töötlemist saab teha väga väikeste kuludega igas suuruses
  • Orgaaniline materjal ei vaja regulaarset pööramist
  • Bokashi töödeldud materjal komposteerub umbes 10x kiiremini
  • Happeline keskkond hävitab umbrohu seemned, pestitsiidi jäägid ja patogeenid

Küsimused ja vastused

Kliid tuleks lisada umbes peotäis korraga puistades seda ühtlaselt kogu pinnale. Alguses tuleb lisada peotäis ämbri põhja ja siis kihiti umbes iga 10 cm toidujääkide kohta ning kui ämber täis siis viimane peotäis ühtlaselt kõige peale. 20L ämbri kohta võiks vaja minna kokku 5-6 kihti bokashi kliid.

See oleneb sellest kas soovite kasutada Bokashi vedelikku või mitte. Kui vedeliku kasutamine vajalik pole siis võib kasutada ükskõik millist õhukindlat plast anumat. Kuna seal vedeliku välja laskmine võimalik pole siis on vaja põhja lisada niiskustimavat materjali. Selleks sobib ideaalselt näiteks tühjad rebitud muna restid.

Mõistlik oleks koguda biomaterjal eelnevalt kuskile väiksemasse õhulisse anumasse nagu bioämbrisse. Anum võiks olla 3-5L et matejal enne Bokashi ämbrisse panemist lagunema ega haisema ei hakkaks. Bokashi kliid võikski lisada peale igat sellist ämbri täitumist umbes nädala jooksul.

2kg pakk peaks jaguma 1 perel terveks aastaks. Korraga 1 peotäis puistata ühtlaselt biomaterjali peale, 16-20L ämber umbes 5 kihti.

Üksiku ämbri mõõdud on: kõrgus 37.5cm, laius 32cm, sügavus 26.5cm, maht 16L

Komplekti mõõdud koos pakendiga: kõrgus 53.5cm, laius 33.5cm, sügavus 27.5cm

Free WordPress Themes, Free Android Games

E-Pood Peida